26-ші Орта Азиялық Халықаралық «Тамақ өнеркәсібі» көрмесі
26-ші Орта Азиялық Халықаралық «Тамақ өнеркәсібі» көрмесі

АЛКОГОЛЬДІ ІШІМДІКТЕРДЕН КӘСІБИ ДӘМ ТАТУ

26-ШЫ КӘСІБИ «ҮЗДІК ӨНІМ 2024» АЛКОГОЛЬДІК СУСЫНДАРДЫҢ ДӘМІН ТАТУ ТУРАЛЫ ЕРЕЖЕ

1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕ

drinks konkurs

1.1. Алматы қаласында (Қазақстан) жыл сайынғы кәсіби дәм тату 2024.

1.2. Алкогольді ішімдіктердің сапасы байқауының ұйымдастырушысы «ITECA» ЖШС болып табылады.

1.3. Байқауға сусындардың (алкогольдік және алкогольсіз) үлгілері ұсынылуы мүмкін.

2. БАЙҚАУҒА ҮЛГІЛЕРДІ ҰСЫНУ ТӘРТІБІ

2.1. Байқауға қатысуға өтінімді 2024 жылғы 01 қарашанын кешіктірмей беру қажет:

  • үлгінің (-лердің) атауы;
  • өндіруші фирманың атауы

2.2. Көрменің ұйымдастыру комитетіне ол ашылған күні өтінімнің көшірмесімен бірге жапсырмасы бар әрбір үлгідегі бөтелкелер (5 дана) ұсынылады. Өнім үлгілері дайындаушы зауыт зертханасының сынақ хаттамасына сәйкестік сертификатымен бірге жүруі тиіс, онда мынадай тармақтар көрсетіледі:

  • үлгі атауы;
  • өндірушінің атауы;
  • бекініс;
  • түс;
  • қант құрамы;
  • сынаманың қысқаша сипаттамасы (құрамы, органолептикалық, физика-химиялық көрсеткіштері, осы үлгі бойынша NTD сәйкес);
  • қартаю кезеңі (шараптар үшін).

2.3.  Егер үлгілерді дайындаушы зауыт ұсынбаған жағдайда, дайындаушы зауыттан сенімхаттың (немесе сенімхаттың көшірмесінің) болуы міндетті.

2.4. Арақтар мен ликер-арақ бұйымдарының дәмін тату байқауы келесі топтар бойынша өткізіледі:

  • 1 топ – арақ;
  • 2 топ – арнайы арақтар;
  • 3 топ – ащы тұнбалар, төмен сортты ащы тұнбалар, аперитивтер;
  • 4 топ – тәтті, жартылай тәтті, жартылай тәтті тұнбалар, ликерлер, ликерлер;
  • 5 топ – бальзамдар;
  • 6 топ – төмен сұрыпты (алкогольді) сусындар;
  • 7 топ – спирттер мен алкогольдік сусындарға арналған шикізат.

2.5. Шарап дәмін тату байқауы келесі топтар бойынша өткізіледі:

  • 1 топ – асханалық шараптар (құрғақ, жартылай құрғақ және жартылай тәтті);
  • 2 топ – күшейтілген шараптар;
  • 3 топ – хош иісті шараптар;
  • 4 топ – жарқыраған шараптар;
  • 5 топ – коньяктар;
  • 6 топ – шарап сусындар

3. ҮЛГІЛЕРДІҢ САПАСЫН ОРГАНОЛЕПТИКАЛЫҚ БАҒАЛАУДЫ ЖҮРГІЗУ ТӘРТІБІ

3.1. Ұсынылған үлгілердің сапасын бағалау үшін көрменің ұйымдастыру комитеті Төраға мен екі кіші комиссиядан тұратын білікті дәм тату комиссиясын (қазылар алқасын) құрады: шарап өнімдерінің, арақтардың, ликер-арақ өнімдерінің және төмен дәрежелі сусындардың сапасын бағалау бойынша.

3.1.1. Марапаттарды қорытындылау және бөлу үшін Төралқа мен кіші комиссиядан тұратын комиссия (қазылар алқасы) құрылады.

3.1.2. Төралқа төрағадан, көрмені ұйымдастыру комитетінің өкілінен, жауапты хатшыдан тұрады. Төралқа мүшелері сараптамалық бағалауға қатыспайды.

3.1.3. Кіші комиссиялардың төрағалары сараптамалық бағалауға қатысады және төралқаның жұмысына кеңесші дауыс құқығымен қатысады.

3.2. Сараптама комиссиясы арақтардың, ликер-арақ өнімдерінің, шараптардың және төмен дәрежелі сусындардың сапасын органолептикалық бағалау саласындағы жоғары білікті мамандардан тұрады (мүшелер саны – 5–7  адамға дейін).

3.3. Дәм татуды бастамас бұрын Төралқа мәлімделген номенклатураны ескере отырып, конкурсты өткізу тәртібін айқындайды, марапаттау үшін көрсеткіштерді және санаттар бойынша медальдардың болжамды санын нақтылайды. Бұл шешім Төралқа мүшелері қол қойған хаттамамен ресімделеді және байқауға қатысушы фирмалардың өкілдеріне жеткізіледі.

3.4. Ұсынылған үлгілерді органолептикалық бағалау Қазақстан Республикасында қабылданған арақтардың, ликер-арақ бұйымдарының және шарап жасау өнімдерінің дәмін тату қағидалары (10 балдық жүйе) бойынша жүргізіледі.

3.5. Байқаулық дәм тату кезінде сарапшылар әрбір үлгіні талқылаусыз жеке бағалайды және нәтижелерді Төралқаға тапсырылатын бағалау парақтарына енгізеді. Төралқа сарапшылардың барлық бағаларының орташа арифметикалық мәні ретінде орташа балды есептеуді ұйымдастырады, егер кез келген сарапшының бағалауы шарап және ликер-арақ өнімдері үшін орташа мәннен 0,5 балдан асатын болса, балл екінші рет қайта есептеледі. Бағалаулардағы елеулі сәйкессіздіктер кезінде үлгі оның сипаттамаларын ауызша талқылай отырып, қайта дәм татуға шығарылады.

3.6. 5 балдық жүйе бойынша көркемдік безендіру және тауарлық түрі бөлек бағаланады.

3.7. Қорытындылау кезінде медальдардың алдын ала белгіленген санын беру үлгілермен алынған орташа балдардың кему тәртібімен жүргізіледі. Даулы жағдайларда, сапа ұпайлары тең болған кезде, сыртқы дизайн деңгейі жоғары үлгілер артықшылыққа ие болады. Төралқа дәм тату қорытындысы бойынша қосымша наградалар енгізуге немесе медальдардың бір бөлігін бөлінбей қалдыруға құқылы.

3.8. Қазылар алқасы жұмысының қорытындылары Төралқа Төрағасы мен хатшысы қол қоятын хаттамамен ресімделеді.

3.9. Өнімдерді 08 қарашанын кешіктірмей жеткізу керек. Сапалы куәліктен басқа ұйымдастыру комитетіне: бөгде ұйымдарды тарта отырып, сынама алу актілері, сәйкестік сертификаты және тіркеу туралы куәлік ұсынылады. Өнім саны арнайы іс-шаралар үйлестірушісімен алдын ала келісіледі.

ДӘМ ТАТУ-БАЙҚАУҒА ӨТІНІМ  МЕНЕДЖЕРГЕ ЖАЗУ